BAX BIER – Mogen wij even binnenkijken? #1

on

Door Anna Janse

YFM Bax Bier bar

Speciaal bier is populair. Het aantal lokale brouwerijen is gestegen, restaurants hebben naast wijnkaarten opeens uitgebreide bierassortimenten en bier festivals zijn deze zomer massaal bezocht. Er gaat daarnaast bijna geen eerste date voorbij zonder het drinken van een speciaalbiertje. Mannen schijnen zelfs door te hebben dat speciaal bier warme gevoelens oproept, want als je Tinder opent gebruiken ze speciaalbier vaak om zichzelf te beschrijven. Je zou misschien denken dat het vrij weinig zegt over iemands persoonlijkheid, maar met een ‘La Chouffe’ in je glas is de kans op een leuke avond zeker gegarandeerd. Ik ben er gek op. Het is de combinatie van de mooie flesjes, grote glazen, de variaties in smaken, die mij een enorm voldaan en rijk gevoel geven. Het is daarom ook geen verrassing dat ik voor YFM Groningen het eerste kijkje achter de schermen wilde nemen bij Baxbier.

Baxbier is op de markt sinds de lente van 2014, en binnen 2 jaar is er bijna geen slijterij of kroeg in Groningen waar de goudgele rakkers niet verkrijgbaar zijn. Natuurlijk genieten we van een biertje thuis, in de kroeg of in het zonnetje op gras van het Noorderplantsoen, maar er is natuurlijk niets leukers dan het nuttigen van een ‘Kon minder’ in de brouwerij zelf. Afgelopen maanden is de brouwerij dan ook druk bezig geweest met het bouwen van hun eigen proeflokaal.

Tijdens de open brouwerij dagen, 28 en 29 mei, was het al mogelijk om tussen de verbouwingen door alvast even een kijkje te nemen. Er moest zeker nog veel gebeuren, maar het was des te leuker om alvast een rondleiding te krijgen. Achter de schermen werd geëxperimenteerd met het brouwen van een nieuw biertje. Naast een slokje van het bier, kregen we ook de kans om een hapje van de verschillende soorten mout te proeven. De middag hebben we afgesloten met een proeverij van 3 biertjes zittende op wat pallets in de stralende zon.

Na hard werken is het proeflokaal het eerste weekend van juli officieel geopend. Op een zonnige zondag ben ik nog een keer langs gegaan om het eind resultaat te bekijken. Er hing een relaxte sfeer, die ook werd gewaardeerd door mijn lichtelijk brakke broertje. Binnen werd er gekeken naar de 9e etappe van de tour. Buiten maaide de buurman het gras en staarde we rustig naar de voorbijgaande bootjes. We dronken hun eigen ‘Hiphopper’ en de ‘Pink Grapefruit IPA’ van brouwerij Kees, want naast het eigen assortiment van Bax bier zijn er ook verschillende bieren van collega brouwerijen te proeven.

Op de fiets is de loods van Baxbier te herkennen aan de grote vlaggen op het dak. De locatie leek mij niet ideaal, omdat het Vinkhuizen toch een redelijk stuk uit het centrum ligt. Gelukkig doet ook Groningen mee aan de vintage racefietsjes rage, dus is de afstand prima te overzien. 17 september is de brouwerij officieel geopend, omdat de brouw ketels ook in Groningen geïnstalleerd zijn. Baxbier is constant in ontwikkeling, dus ik ben benieuwd wat er nog meer gaat komen. Een brouwerij waar Groningen trots op kan zijn.

Het proeflokaal van Baxbier is gevestigd aan de Friesestraatweg 201 – 2a en is te bezoeken op donderdag en vrijdag van 16:00 tot 22:30 en zaterdag en zondag tussen 14:00 en 22:30.

Delen! Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on Pinterest

One Comment

  1. Harry Pinkster schreef:

    ZIe ik mezelf hiernaast op de rug gezien 🙂
    Ik volg de Groningse bierscene op de voet, meer daarover op http://www.pinkgron.nl/hpgron.php
    Daarop ook erg veel foto’s over Bax: http://www.pinkgron.nl/bax/bax.php

Reacties zijn gesloten.